top of page
brann_tak_frontpage.jpg
LOGO ny svea_edited.png
  • För dig med solceller

Svea Besiktning –
Vi ser det installatören inte berättar.

Fastighetsägarens ansvar för solcellsanläggningar: Säkerhet och myndighetsföreskrifter

Att äga en solcellsanläggning innebär att följa en rad föreskrifter som syftar till att garantera säkerheten för både människor och egendom. Här följer en detaljerad genomgång av de viktigaste reglerna från Elsäkerhetsverket, Boverket, och andra relevanta lagar som styr solcellsinstallationer.
 

Elsäkerhetsverkets föreskrifter

 

ELSÄK-FS 2022:1 – Kontroll före idrifttagning av en starkströmsanläggning:
Detta innebär att installationskontroll ska ske enligt gällande föreskrifter innan anläggningen tas i drift, för att verifiera att installationen uppfyller säkerhetskraven.

"Innehavaren av en elektrisk starkströmsanläggning ska säkerställa att kontroll utförs innan anläggningen tas i bruk, så att det inte föreligger någon fara för person, husdjur eller egendom."

​​

ELSÄK FS 2022:3 – Säkerhet vid elektriska installationer
Fastighetsägare ansvarar för att anläggningen hålls i ett sådant skick att den inte utgör fara. Detta innefattar regelbunden kontroll och underhåll.

"Innehavaren av en elektrisk anläggning ska säkerställa att anläggningen hålls i ett sådant skick att den inte medför fara för person, husdjur eller egendom."


 

Plan- och bygglagen (PBL, SFS 2010:900)

Plan- och bygglagen reglerar säkerheten för byggnader och dess installationer, inklusive solcellsanläggningar. Som fastighetsägare måste du säkerställa att anläggningen inte påverkar byggnadens bärighet eller utgör fara vid extremväder.

"Byggnadsverk ska utformas och byggas så att de är hållbara, brandsäkra och har tillräcklig bärförmåga vid olyckshändelser eller extrema påfrestningar." (Kapitel 8, 4 § PBL)
 

Boverkets byggregler (BBR)

Boverkets byggregler ställer krav på hållfasthet, brandskydd och infästningar. Felaktiga installationer av solceller kan påverka byggnadens strukturella integritet och orsaka faror vid starka vindar eller snöbelastning.

"Byggnadsdelar och installationer ska vara säkert förankrade och dimensionerade för att motstå de laster de kan utsättas för, inklusive vind, snö och egenvikt." (Avsnitt 3, BBR)
 

Lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778)

Enligt denna lag är fastighetsägare skyldiga att förebygga bränder och andra olyckor. För solcellsanläggningar innebär detta att säkerställa att installationen inte utgör brandrisk genom regelbunden inspektion och underhåll.

"Ägare eller nyttjanderättshavare av byggnader och andra anläggningar ska vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och begränsa skador till följd av brand." (Kapitel 2, 2 § SFS 2003:778)
 

Försäkringsbolagens krav och konsekvenser

Många försäkringsbolag kräver att solcellsanläggningar underhålls regelbundet för att täcka skador i händelse av brand eller andra problem. Bristande dokumentation eller utebliven inspektion kan leda till att försäkringsersättning uteblir.

"Anläggningarna sitter i en tuff miljö utsatta för väder och vind, vilket ställer stora krav på installation och material. För att undvika risk för brand och driftstörningar är det viktigt att allt i installationen följer de regler och rekommendationer som finns. Vi rekommenderar dig att ta in en oberoende besiktningsman innan anläggningen tas i bruk." Länsförsäkringar
 

Skillnaden mellan driftsättningskontroll och regelbunden egenkontroll

Vid driftsättning av en solcellsanläggning genomförs ofta endast en funktionskontroll för att säkerställa att systemet startar korrekt. Detta omfattar inte en grundlig kontroll av:

  • Kablage och ledningar (AC och DC).

  • Infästningar och konstruktionens stabilitet.

  • Panelernas skick och potentiella skador.

  • Elektrisk mätning för att upptäcka överhettning, kortslutning eller andra risker.

Det är här bristerna ofta uppstår – brister som kan vara direkt farliga och orsaka brand eller skador.

Lösningen: Professionell besiktning för att du ska vara trygg.

Vi på Svea Besiktning utför besiktningar i enlighet med Elsäkerhetsverkets, Boverkets och andra myndigheters krav. Våra inspektioner inkluderar:

  • En fullständig genomgång av kablage, infästningar och panelernas skick.

  • Avancerad mätning av AC och DC-strömmar för att identifiera avvikelser.

  • Dokumentation och protokoll som kan användas vid försäkringsärenden.


    För frågor - 036 - 299 52 30

bottom of page